Castiglione d'Orcia
Ochtendgloren nabij Villa Belvedere

Fotoreis Toscane voorjaar 2023

Eind april heb ik met Fotoreisshop een toer gemaakt door het Toscaanse landschap. We hadden een wat bewolkte start, maar gedurende de week werd het weer steeds beter. Een koppel enthousiaste amateurs met een professionele fotograaf als reisleider en adviseur (Heleen Klop). Het leuke van zo’n week is dat je allemaal hetzelfde wilt, dat ene mooie plaatje schieten. Er is niemand die op je wacht, je neemt de tijd en kunt lekker je gang gaan. Onderling kennis delen, grappen over de camera merken, elkaar helpen. En sommigen plaatsen de foto’s ook op hun site, bijvoorbeeld Tromp Willem. Hij fotografeert graag met een ander merk camera. Zoek gerust de verschillen…..

Aan het einde van de week constateer je dat je een beetje moe bent. ’s Ochtends vroeg uit de veren, want die zonsopkomst moet je meemaken nu je er toch bent. En ’s avonds natuurlijk de zonsondergang. Dat ga je wel merken.

Kortom, intensief maar absoluut de moeite waard. 

Heleen
Professional en reisleider

Fotoreisshop en Heleen

De fotoreis wordt georganiseerd door Fotoreisshop. De reis wordt begeleid door een professioneel fotograaf. Deze weet alle unieke locaties, kent het landschap en kan de reisdeelnemers van advies dienen. Maak dan maar eens een keuze….

Heleen was onze reisleider. We hebben Heleen ervaren als een enthousiaste en gedreven dame. Kent de omgeving en verstaat haar vak. 

Maar wel enorm veel kilometers gemaakt om ons langs al die mooie plekken te brengen.

Pienza

Pienza
Pienza, stad van Pius

Pienza is een prachtige stad gelegen in de Val d’Orcia regio van Toscane, Italië. De stad staat bekend om zijn prachtige Renaissance-architectuur en historische bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van Pienza en het Palazzo Piccolomini. Het is ook beroemd om zijn heerlijke Pecorino-kaas, die hier sinds de oudheid wordt geproduceerd.

Pienza werd in de 15e eeuw opgericht door paus Pius II als een ideale Renaissance-stad, en staat daarom ook wel bekend als de “stad van Pius”. Het stadscentrum is ontworpen om een perfecte symmetrie te hebben, met elegante straten en prachtige pleinen.

Naast de historische bezienswaardigheden biedt Pienza ook tal van culinaire ervaringen en wijnproeverijen in de omliggende wijngaarden. Het is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een authentieke Italiaanse ervaring, waar ze kunnen genieten van de prachtige omgeving, cultuur en gastronomie.

Kapel Madonnina di Vitaleta
De kapel Madonnina di Vitaleta

De kapel Madonnina di Vitaleta is een kleine kapel gelegen in het schilderachtige landschap van de Val d’Orcia in Toscane. Het is een van de meest iconische bezienswaardigheden van het gebied, vaak gefotografeerd vanwege zijn pittoreske ligging op een heuveltop omgeven door glooiende heuvels en cipressen.

De kapel, gewijd aan de Maagd Maria, werd gebouwd in de 15e eeuw en heeft een eenvoudig, rechthoekig ontwerp met een opvallend puntdak. Het interieur van de kapel is versierd met fresco’s uit de 16e eeuw die het leven van Jezus en Maria afbeelden.

De kapel Madonnina di Vitaleta ligt op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van de stad Pienza. De omgeving van de kapel biedt prachtige uitzichten op het Toscaanse landschap, vooral bij zonsondergang wanneer de kleuren van de hemel en de heuvels in elkaar overvloeien en zorgen voor een betoverend uitzicht.

Bagnoregio - de vergankelijkheid

Vergankelijke stad
Afstervende stad Bagnoregio

Bagnoregio,

ook bekend als Civita di Bagnoregio, is een afgelegen stadje gelegen in de regio Lazio. Het staat bekend als de “afstervende stad” vanwege zijn langzame, maar onvermijdelijke verval. De stad ligt op een tufstenen heuvel en is omgeven door een diepe kloof, waardoor het moeilijk toegankelijk is.

Bagnoregio heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Etruskische tijd. Door de eeuwen heen is de stad echter steeds meer geïsoleerd geraakt door natuurlijke erosie en aardbevingen, waardoor de tufstenen kliffen waarop het gebouwd is langzaam afbrokkelen. Deze erosie heeft geleid tot instortingen van delen van de stad, waardoor het een symbool is geworden van vergankelijkheid.

Pitigliano - zonsondergang

Pitigliano
Uitzicht op Pitigliano

Pitigliano staat bekend om zijn unieke architectuur. Wordt vaak aangeduid als ‘klein Jeruzalem’ vanwege de historische joodse gemeenschap.

De stad is net als Bagnoregio gebouwd op tufstenen rots. Pitigliano heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Etruskische tijd.

Het historische centrum van Pitigliano is autovrij en wordt gekenmerkt door smalle steegjes, charmante pleinen en middeleeuwse gebouwen.

Pitigliano staat ook bekend om zijn lokale gerechten en wijnen.

Pitigliano is een ideale plaats om de ondergaande zon te fotograferen.

Bagno Vignoni

Piazza delle Sorgenti
Piazza delle Sorgenti is een bad gevuld met warm thermaal water.

In plaats van een conventioneel plein, heeft Bagno Vignoni een groot rechthoekig bad. Dit bad, ook wel het “Piazza delle Sorgenti” genoemd, dateert uit de Romeinse tijd en trekt al eeuwenlang bezoekers aan. Het is gevuld met warm water, afkomstig van een nabijgelegen bron.

De thermale baden van Bagno Vignoni bieden bezoekers de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van de genezende eigenschappen van het water.

Het dorp ligt in de buurt van verschillende historische bezienswaardigheden, zoals de middeleeuwse stad Siena en de beroemde Val d’Orcia. Bagno Vignoni is een mooie plek waar je de rijke geschiedenis van Toscane kunt ervaren.

San Quirici d'Orcia - Villa Belvedère

‎⁨San Quirico d'Orcia
‎⁨San Quirico d'Orcia

San Quirico d’Orcia is een charmant stadje gelegen in de regio Toscane, in het centrum van Italië. Het is gelegen in de provincie Siena, in de Val d’Orcia-vallei, die bekend staat om zijn adembenemende landschappen.

In de omgeving zijn er uitgestrekte wijngaarden, glooiende heuvels bezaaid met cipressen en kleurrijke velden, die typisch zijn voor het Toscaanse landschap. Beroemde bezienswaardigheden in de buurt zijn onder andere de Val d’Orcia, de thermale baden van Bagno Vignoni en de pittoreske heuvelstadjes Pienza en Montalcino.

Villa Belvedère kan verwijzen naar meerdere villa’s die de naam “Belvedère” dragen en verspreid zijn over verschillende landen en regio’s. “Belvedère” betekent letterlijk “mooi uitzicht” in het Italiaans, dus het is mogelijk dat er verschillende villa’s zijn die deze naam dragen vanwege hun panoramische uitzichten.

Siena - snapshots

Piancastagnaio - ondergaande zon

Montepulciano - ballontocht in hete luchtballon

Montepulciano
Ballon boven Montepulciano

Montepulciano, een charmante stad gelegen in de prachtige regio Toscane, is een plek die doordrenkt is van geschiedenis, schoonheid en cultuur.

Montepulciano staat vooral bekend om zijn wijnproductie. De stad heeft een lange traditie in het maken van de beroemde Vino Nobile di Montepulciano. Een mooie rode wijn die wereldwijd bekend is. Wijnliefhebbers kunnen genieten van de lokale wijngaarden, proeverijen en rondleidingen.

Naast de wijn is het historische centrum bezaaid met prachtige Renaissance-paleizen, kerken en pleinen. Het beroemde Piazza Grande is het centrale punt van de stad en biedt een indrukwekkend uitzicht op de omringende gebouwen.

fotoapparatuur
Onze gear

Een week met 9 fotografen op pad. Ieder heeft een eigen voorkeur voor apparatuur. Van camera, statief of filters. Uiteraard wordt er dan gegrapt over de merken, Nikon versus Canon of Sony.

De geplaatste foto’s zijn gemaakt met de systeemcamera Nikon Z6ii. De meeste foto’s zijn gemaakt met een 17 – 35 mm zoom. Enkele met een 70-200 mm zoom.

In de nabewerking maak ik gebruik van Luminar Neo. Lightroom voor archivering, Neo voor nabewerking.

Het is altijd een kunst om de beste foto’s te selecteren.

error: Content is protected !!