Geschiedenis van de champagne

Het ontstaan van de Champagne

Geschiedenis van het Champagnegebied

Het Champagnegebied is ontstaan in de 3e eeuw na Chr. De Romeinen brachten in die tijd wijnranken mee en plantten deze in het champagnegebied.
De echte wijnbouw is ontwikkeld in de vroege middeleeuwen. De kerk heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de wijnbouw.
De monniken vonden als het ware de wijn opnieuw uit. Zij ontwikkelden een betere wijn dan de Romeinen waarschijnlijk ooit voor elkaar hadden gekregen.
In het champagne gebied werd in die tijd voornamelijk rode wijn gemaakt.
In die tijd was de wijn een ‘stille’ wijn, een wijn zonder bubbels. Vanwege de noordelijke ligging ook een schralere wijn met veel zuren. In de 17e eeuw werd de wijn uit de Champagne ‘wine of the slopes’ genoemd. De druivenranken werden op de hellingen van het heuvelachtige landschap gepland. Daardoor krijgen de druiven het maximale zonlicht, waardoor ze beter rijpen.

Het werk van Dom Pierre Pérignon

Dom Pérignon is geboren in 1639. Pierre Pérignon studeerde aan het jezuïetencollege Châlons-sur-Marne. Hij trad toe tot de benedictijnse orde. In 1668 werd Dom Pérignon benoemd tot keldermeester in de abdij van Hautvillers.

Dom Pérignon stond in Hautvillers voor een enorme uitdaging: de abdij van Hautvillers was nog ruwbouw. Er was heel veel geld nodig om af te bouwen en op te knappen. Hij zag een kans in de omliggende wijngaarden om daarmee het noodzakelijke geld te verdienen. De eerste beslissing was het herstellen van de wijnpers en het bouwen van een ondergrondse wijnkelder. Dat was in die tijd zeer ongewoon. Wijn werd bovengronds opgeslagen in de houten vaten. De wijngaarden waren slecht onderhouden. Dom Pérignon stak er veel tijd en energie in, waardoor de wijnbouw verbeterde naar professionele wijnbouw. Het aantal wijngaarden groeide uit van 7 naar 16 hectare, met kwalitatief goede wijnen. De wijngaarden bevonden zich in Hautvillers, Cumières, Aÿ, Épernay, Pierry en Vinay.

Maar maakte Dom Pérignon ook de eerste champagne?

De ontdekking van het bruisen.
In de 17e eeuw, werd de wijn bovengronds in vaten opgeslagen. Niet in de kelders. De oogst vond eind oktober – begin november plaats.
Door de koude temperatuur in het najaar stopte de gisting (fermentatie). De wijn bleef in de vaten opgeslagen. En met het stijgen van de temperatuur in het voorjaar, werd ook de opgeslagen wijn warmer. Men ontdekte dat de vergisting weer begon, als gevolg van de stijgende temperatuur. Tijdens die tweede gisting ontstond een lichte sprankeling, een bubbel. De bubbels ontsnapten via de opening in de vaten. Het bruisen (de fransen noemen dat effervescence) verdween zo weer.

Sommige wijnbouwers bottelden die wijn nog voor de tweede vergisting begon in flessen. De flessen werden afgesloten om de bubbel niet te laten ontsnappen. De eerste champagne was geboren.

Dom Pérignon heeft een belangrijke bijdrage geleverd bij de ontwikkeling van champagne. Zijn inzichten en kennis zijn vastgelegd in een boek, geschreven door een leerling en zijn opvolger. Er schijnt een brief te zijn van een priester die keldermeester was geweest in de wijnkelder van Pérignon. In deze brief aan het gemeentebestuur van Aÿ werd Dom Pérignon aangeduid als de vader van de champagne. Om die reden is het plaatsje Hautvillers benoemd als de bakermat van de champagne.

De vraag is of dat werkelijk zo is. Neemt niet weg dat hij een enorm belangrijke bijdrage heeft geleverd bij de ontwikkeling van de champagne.
Hij bestudeerde de manier van oogsten en het persen van de druiven. Hij heeft de techniek ontwikkeld van het blenden van wijnen van verschillende jaren en van verschillende percelen. En hij was dan ook één van de eersten die van blauwe druiven witte wijn wist te maken.

Kortom, voldoende redenen om Dom Pérignon alle credits te geven.

Meer

error: Content is protected !!

Neem contact op